Först hörde vi om en avlägsen smitta borta i Kina i slutet av förra året. Plötsligt kom det väldigt nära oss i mitten av mars, då vi förstod att coronaviruset fanns också i Sverige. Vi drabbades alla av detta genom en massa restriktioner på olika sätt. Självklart tänker vi på alla familjer som drabbats speciellt hårt i vårt land och som idag sörjer någon som har avlidit.

Men det var inte bara vi som berördes, utan hela världen drabbades. Plötsligt fick vi rapporter från våra olika missionsfält med verkliga nödrop. Församlingen startade då en akut insamling med rubriken ” Corona i Världen”. Den fick en extra skjuts när Carl-Vilhelm Hasselgren, i samband med sin 50-årsdag, bad om gåvor till insamlingen istället för blommor och presenter. Tills idag har det kommit in 64 000 kr till insamlingen. Nu har vi skickat ut hjälp till en del länder och hoppas kunna redovisa med bilder vid ett senare tillfälle, på hur pengarna har använts.

Vi har kunnat hjälpa:

  • Uganda: Många pastorer och kristna i det afrikanska landet lever ”ur hand i mun”, dvs man arbetar en dag och får pengar till familjens överlevnad för den dagen. Ofta saknar man ekonomiska reserver. När landet stängde ner, kunde man inte gå till arbetet och det fattades pengar till mat. Vi har skickat 20 000 kr till vårt systersamfund. Man har fördelat pengarna till de nio regionledare och genom dem vidare till flera hundra pastorer. Det lilla bidraget från oss betydde en konkret hjälp, men också vetskapen om att vi stod med dem i den svåra situationen. I Gulu i norra Uganda hjälper församlingen 40 föräldralösa barn med skolavgifter och skolmateriel. Vi har kunnat skicka 8 000 kronor, som ett speciellt extra stöd för dessa utsatta flickor och pojkar, och det betyder en stor skillnad för de barn som ingenting har.
  • Senegal: Vår missionärsfamilj Kazura blev också låsta i sitt hem under en lång karantän. Det blev en stor glädje när vi skickade 5 000 kronor, som de kunde använda, när landet så sakta öppnades upp på nytt. Det center man har skapat, för att få kontakt med människor, har kunnat öppna upp sina portar igen.
  • Children Care Center i Lviv, Ukraina fick stänga centret och barnen kunde inte komma för att få daglig hjälp och omvårdnad. Man blev tvungen att köra hem mat till barnen och se till att de hade mobiltelefoner, så att man kunde hålla kontakt med dem alla. De 18 000 kr som vi har kunnat skicka, betyder otroligt mycket för att stödja dessa utsatta barn i deras sköra familjer.
  • Våra missionärer i Nordafrika berättade om hur man startat matutdelning till behövande människor i staden, där de verkar. De 10 000 kronor vi kunde skicka, fick bli till hjälp för en stor grupp människor. Hjälpen kunde också bli ett bevis för Jesu kärlek i en muslimsk omgivning.
  • Jag kan också hälsa från Mirjam Crawford i Bogota, Colombia. Hon har suttit i sträng karantän och församlingen har inte kunnat samlas. Hon mår trots allt bra och hälsar så gott till oss alla.

Ett stort tack till alla som bidragit till insamlingen ”Corona i Världen”. Våra enkla bidrag har betytt så mycket i dessa fattiga miljöer och har förändrat livet för många människor. Vi återkommer med bilder och rapporter från de olika länderna.

Allan Ekstedt