Infoblad – sommaren 2022

Å, vad det växer! Jag tänker på naturen och på en riktig sommarsång: Den blomstertid nu kommer. Jag tänker på ledighet (vila för kropp och tankar), sol och bad, sommarläger och tid för familj och vänner som inte setts på länge. Jag tänker på glada saker men också på ledsna: pandemin, som gjorde det svårt att träffas under så lång tid, kriget som bröt ut i Ukraina under vårvintern, flyende människor och alla skjutningar som sker bland unga människor i vårt land.

Det växer verkligen! Nu tänker jag på människor, på församlingen och på dess verksamheter. Allt och alla växer inte lika snabbt eller på en gång – vilket är både naturligt och ”tur för oss”, om vi ska hinna med. Men förändringarna är många och det märks när vi samlas, både i små och större samlingar.

Infobladet i din hand, eller i din dator, tar bl.a. upp sommarläger för barn och ungdom, möjligheten till engagemang i roliga Sport for Life-event och Secondhandverksamheten, hjälpen till krigsdrabbade i Ukraina, uppmuntran till kreativitet och skapande och en undervisning om hur du kan växa genom fasta och bön, personligen i sommar eller tillsammans 23-26 augusti.

Vi är en levande församling och vi växer, men i de olika faserna – även de när vi ”kört fast” – går det bäst när vi är tillsammans. Ur vårt mänskliga perspektiv består församlingen av människor: människor som bryr sig, söker andras stöd, engagerar sig i gudstjänster och verksamhet, ger av sin tid och sina pengar, lever livet och kämpar med detsamma, ber och hoppas, för sig själv och för andra. Ibland tycker vi dock att människor är jobbiga, även de i församlingen.

Då hjälper oss det gudomliga perspektivet, att församlingen är Jesu kropp – en kropp som består av människor som av nåd och kärlek har fogats in som delar i det bästa som finns på jorden. Det betyder inte att församlingen automatiskt är den lättaste sak att vara del av, eftersom den består av just människor, som alla har sina sår, ovanor och beroenden (Obs! tre begrepp från Celebrate Recovery, öppet för alla varje måndag kväll efter en kort sommarpaus!). Men Guds osannolika, ofattbara och oändliga kärlek till oss gör denna livsförvandlande gemenskap möjlig och hållbar. Som Jesus sa, Detta är mitt bud: att ni ska älska varandra så som jag har älskat er (Joh. 15:12) och Om ni har kärlek till varandra ska alla förstå att ni är mina lärjungar” (Joh. 13:35).

Carl-Vilhelm Hasselgren

föreståndare Pingstkyrkan Eskilstuna