sommaren 2018

Sommar, sol och semester!

Bor man i Sverige en längre tid brukar man utveckla ett mycket passionerat förhållande till värme och sol. Det motiveras troligen av perspektiv som den långa tiden av mörker, kyla och fukt under vinterhalvåret och av rädsla: ”Tänk om detta blir sommarens enda riktiga högsommardag?” Det finns liksom ingen sol- och värmegaranti i Sverige, fast maj 2018 kanske var ett klimatrelaterat trendbrott.

Att ha perspektiv hjälper på många sätt och i olika sammanhang. Att själv uppleva, eller i alla fall se, konsekvenserna av förtryck, fattigdom, hunger, ensamhet och liknande ”mörker” kan väcka antingen

1) en beslutsamhet att bli fri, rik, mätt och populär (delvis tveksamma prioriteringar för en troende kristen!) eller

2) ett patos för andras väl, som samariern som ”fick se en honom (en misshandlad, halvdöd man) ligga där, och han fylldes av medlidande” (Luk. 10:33). Eller som Jesus: ”När han såg människorna fylldes han av medlidande med dem, för de var illa medfarna och hjälplösa, som får utan herde” (Matt. 9:36).

Vi behöver sol, bad, vila och tid att ”bara vara” med familj och vänner. Men behöver detta innebära ”tre månaders semester” från församlingens och övriga mänsklighetens behov? Kan vi vara ”barmhärtiga samarier” under vissa delar av året men inte på andra (som t.ex. sommaren men också kring kristna högtider som jul och påsk)? Det finns ett tydligt glapp mellan rop efter en ”fungerande” församling TILLSAMMANS och att ”överge våra sammankomster, så som några brukar göra” – här citerar jag en utmaning från det första århundradet efter Kristus (Heb. 10:25).

Jag har ofta misslyckats att ”helga sabbaten/vilodagen” en dag i veckan och att sova 7-8 timmar per natt. Enligt vetenskapen får man förr eller senare sota för det på olika sätt. Så, utan att peka mer på någon annan än på mig själv, undrar jag: ”Finns det fler som längtar efter en mer ”biblisk livsstil” och efter en sommar, där lokala församlingar fortsätter att ”se människor och gripas av medlidande” även under de typiska semesterveckorna under året?

Då är mina tips: Stay TOGETHER and stay connected! Besök en församling där du tillbringar din semester och välsigna dem! Besök en kristen konferens! Håll regelbunden kontakt med din smågrupp och/eller församling! Fortsätt att be och ge! Och våga tillåta ditt hjärta att se och drabbas av ett patos för andra, för Guds Ord lovar: Min nåd är nog för dig, för min kraft fullkomnas i svaghet. Därför vill jag hellre berömma mig av min svaghet, för att Kristi kraft ska vila över mig” (2 Kor. 12:9). Tänk att få leva både i Herrens vila och i Herrens kraft samtidigt! Vilken sommar det kan bli! Både för dig och för andra!

Carl-Vilhelm Hasselgren